Zelenému čaji se někdy se říká i nápoj bohů nebo zelené zlato z východu, a to kvůli množství pro člověka prospěšných látek obsažených v zeleném čaji. Má jemnou chuť a vyznačuje se silnějším povzbuzujícím účinkem, než čaj černý. Posiluje organismus a v letních dnech zabraňuje pocení a potlačuje pocit žízně. Zelený čaj bychom měli pít zásadně neslazený a bez mléka.
Zelený čaj obsahuje Catechin, jinak zvaný Tannin, což je bioflavonoid, který má
· antibakteriální a antioxidační účinky.
· snižuje hladinu cholesterolu v krvi a čistí ucpané cévy a tepny
· pomáhá předcházet mrtvici, infarktu, rakovině, krevní sraženině a dalším srdečním onemocněním, snižuje krevní tlak
· slouží jako prevence proti vzniku cukrovky
· chrání před hepatitidou
· snižuje riziko vzniku rakoviny
· preventivně působí proti artritidě
· zlepšuje imunitu
· zlepšuje paměť, mozkovou činnost a snižuje stres
· Chrání před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou
· pomáhá v boji proti očním chorobám
· Catechin zmírňuje následky alergie.
· doporučuje se i jako prevence proti nachlazení, chřipce nebo angíně
· podporuje spalování tuků a tím napomáhá hubnutí
Catechin produkují čajové lístky, aby se chránily před UV zářením. Tuto látku nejlépe uvolníme z čaje při teplotě 75 – 80°C, proto bychom neměli zalévat zelený čaj vařící vodou.
Jeden šálek zeleného čaje předchází množení bakterií v ústech. Tím chrání naše zuby před paradentózou nebo zápachem z úst. Snižuje množství kyselin v ústní dutině, a tak chrání proti narušení zubní skloviny.
Zelený čaj obsahujemangan, draslík a vápník, což pomáhá okysličovat krev a regulovat srdeční tep.
S pitím čaje ve větších dávkách bychom měli být opatrní. Podle názorů některých odborníků by neměla denní dávka zeleného čaje přesáhnout čtyři šálky. Pro zásah zeleného čaje do vstřebávání železa bychom jej neměli pít během jídla, ale raději mezi jednotlivými chody.
V případě, že nám i přes tyto blahodárné účinky zelený čaj nechutná a nejsme jeho fanouškem, můžeme zkusit povzbuzení šálkem dobré voňavé kávy.