Nápoj bohů- nektarinky


Nektarinky obsahují vodu, sacharidy a vlákninu. Jsou bohaté na vitamíny a minerální látky. Z minerálních látek najdeme v nektarinkách draslík, hořčík, vápník a železo. Z vitamínů ne v nektarinkách nachází vitamín A, b1, B2, B3, B6, C, E a P. Nektarinka vás zasytí, dodá vám energii a zažene žízeň. Co se prostě do ní zakousnout? Navíc je příjemně sladká. Nektarinka díky vitamínu C posiluje imunitní systém. Nektarinka snižuje riziko nachlazení a chřipky. Pokud už máme chřipku, rychleji se uzdravíme díky nektarince. Navíc nektarinka urychluje hojení drobnějších ran jako je například škrábnutí.

nektarinka

Vitamín P v nektarince zase prospívá naší pleti. Vitamín P má na pleť skutečně blahodárné účinky. Omlazuje ji, snižuje tvorbu vrásek a stárnutí pleti, pěkně ji vypíná a prozáří. Betakaroten pomáhá chránit pokožku před škodlivým UV zářením. Nektarinka také podporuje hubnutí. Nektarinka napomáhá detoxikaci organismu, vylučuje škodlivé látky z těla. Vláknina nás zasytí. Nektarinka chrání naše srdce proti srdečním chorobám, je skvělou prevencí proti obezitě a diabetu. Draslík nám zlepšuje náladu, pomáhá proti stresu a úzkosti. Také je skvělou prevencí proti křečím. Nektarinky se dají využít do zdravích smoothie ke snídani či svačince. Z nektarinek jsou také skvělé kompoty, marmelády a džemy. nektarinková zmrzlina nás zase příjemně ochladí v horkých letních dnech.

nektarinky ovocný salát

Z nektarinek jsou také chutné koláče a různé dortíky. Zkuste linecký koláč s krémem a nektarinkou, ovocný dort s nektarinkou a želé, kynutý závin s hruškami a nektarinkou, dort Pavlova s nektarinkou. Určitě si také oblíbíte broskovo-nektarinkový závin. Nektarinka se také hodí do různých salátů. Skvělé jsou ovocné saláty, salát s ovocem, mozzarellou a prosciuttem. Ten si připravíte snadno. K přípravě tohoto salátu budete potřebovat 80 g římského červeného salátu (Little Gem), 60 g baby špenátu, půl zralého manga, jednu zralou nektarinku, 50 g prosciutta, hrstku čerstvého koriandru, jednu mozzarellu. Vše nakrájejte a promíchejte v míse. Pro zálivku budete potřebovat šťávu z půlky citronu, 1dl olivového oleje, sůl a pepř. V hrnku smíchejte olej, šťávu z citrónu, pepř a sůl. Zálivku nalijte do mísy se salátem a promíchejte. Dobrou chuť.

Doporučené články