Artyčok je teplomilná rostlina, která je příbuzná bodláku. To je znát již při prvním pohledu na jeho velké fialové květy. Využívá se hlavně jako zelenina, zejména v zemích okolo Středního moře. V Čechách je ale tuto rostlinu obtížné pěstovat. Artyčok je však také léčivou bylinou. Pro léčebné účely se využívají jeho listy, které se vylouhují. Výluh se následně používá k léčbě:
· při zánětu jater
· pomoc při špatné funkci žlučníku
· při rozházeném metabolismu
· při špatném trávení
· odstraňuje špatný cholesterol v krvi
· na kožní problémy
· působí proti virům
· napomáhá regeneraci lidského těla
Artyčok je hořký
Artyčok je hořká zelenina. Popíjí se také ve formě čaje, který je též hořký. I přes svou hořkou chuť je však velmi žádanou zeleninou v přímořských kuchyních.
Příprava artyčoku v kuchyni
Artyčok se nakládá jako každá zelenina, do sladkokyselého nálevu. Můžeme jej ale také:
· dusit
· zapékat
· smažit
· obalovat do těsta
V Italské kuchyni je využívám zejména jako součást směsí na pizzu.
Vliv na lidský organismus
· Jako detoxikační prostředek pro naše tělo.
· Příznivě působí na játra.
· Podporuje vylučovací systém.
· Napomáhá správné funkci ledvin a přispívá k jejich regeneraci.
· Při diabetu napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.
· Upravuj hladinu cholesterolu v krvi.
· Napomáhá trávení a látkové výměně.
· Napomáhá při hubnutí díky vysokému obsahu vlákniny.
· Působí protizánětlivě.
· Je vhodný při hepopatii a cirhóze jater.
Artyčoky obsahují biologicky cennou látku cynarin. Ten přispívá ke zdravému vylučování žluči. Zároveň slouží jako prevence před vznikem žlučníkových kamenů. Mimo to obsahují artyčoky také tyto účinné látky:
· Vláknina
· Bílkoviny
· Sacharidy
· Vápník
· Železo
· Hořčík
· Fosfor
· Draslík
· Měď
· Zinek
· Sodík
· Omega 3, omega 6 kyseliny
· Vitamin A, B, C, E, K
· Lutein
· Betakaroten
· Kyselina listová
· Kyselina pantotenová.